Kanza, Soğuk iklimlere uygun en kaliteli Pikan Cevizi Çeşitlerinden biridir.

Türkiye’ye 2010 yılında Tropikmeyveci Fidancılık tarafından getirilen ve ülkemize kazandırılan çeşitlerden biridir.

Muhteşem meyve kalitesi, kolay kırılması ve ince kabuğu ile tüketiciler tarafından özel talep gören bir çeşit olmuştur.

Bir meyve yaklaşık olarak 7.8 gr gelmektedir ve iç randımanı %54 civarındadır. Dolayısıyla 1 kg ‘da yaklaşık olarak 125-130 civarında kabuklu meyve olur. Aşırı meyve tutumu olan yıllarda meyve ağırlığı 6 gr civarlarına kadar inmektedir ama meyve kalitesi her zaman üst seviyededir.

En küçük ve kaliteli Pikan Cevizlerinden olan ‘Major’ ile yine yuvarlak ve orta büyüklükteki Shoshoni  çeşidinin melezlenmesi sonu 1996 yılında Amerika’da üreticilere sunulmuştur.

Hasat tarihi en erken Pikan Cevizlerindendir. Yaklaşık olarak Eylül 3-4. haftalarda hasada gelmektedir.

Kanza ilk 10 yıl çok verimli değildir, averaj bir verimi vardır. Ama 10.yıldan sonra çok verimlidir.

Kanza, ağaç olarak çok güçlüdür. Merkezi lider bir yapısı vardır ve devasa boyutlara ulaşabilir. Tip 2 yani dişi çiçek önce açan bir çeşittir. Pawnee gibi No 4 gibi çeşitlerde tozlayıcı olarak kullanılabilir. Burada yanlış anlaşılmasın diye özellikle belirtmek isterim; Kanza sadece bir tozlayıcı çeşit değildir. Ana çeşit Kanza olan ve tozlayıcı olarak Pawnee gibi Tip 1 çeşitlerden de bahçe kurulabilir. Tozlayıcı ne kadar fazla olsa o kadar iyidir ama genellikle bahçede en az %10 tozlayıcı çeşit bulunmalıdır. Ceviz bahçelerinden farklı olarak Pikan Cevizi bahçelerinde hem ana çeşit hem de tozlayıcı çeşitlerin ikisi birden meyve tutmaktadır. Yani karşılıklı tozlanma gerçekleşmektedir.

Kanza çok güçlü bir ağaç olduğu için dolayısı ile hızlı gelişmektedir. Bahçelerimizde yaptığımız gözlemlerde özellikle Haziran ayının ortalarında rüzgar nedeniyle dallarda kırılma olduğunu gördük. Bu nedenle Kanza ağaçları Haziran ortasında uçları vurularak budanmalıdır.

Kanza Ağaçları soğuk iklimlere en dayanıklı türlerden biridir. Dişi çiçek açma dönemi birçok bölgede Mayıs ayının ilk haftasıdır. Şu ana kadar yaptığımız gözlemlerde, Chandler cinsi cevizin don zararına maruz kaldığı bölgelerde Kanza neredeyse hiçbir zarara uğramamıştır.

2022 yılına kadar Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Ege bölgesinin iç kesimleri ile Trakya’da başarılı bir şekilde test ettik. Önümüzdeki yıllarda küçük meyveli olmasına rağmen hem iç kalitesi, hem lezzeti hem de çok kolay kırılması dolayısı ile çok aranan bir çeşit olacağını öngörmekteyiz. Soğuk iklimlere uygun fidan üretiminde Kanza çekirdeklerinin kullanılması ağaca soğuklara karşı ekstra dayanıklılık sağlamaktadır. Ülkemizde sadece Tropikmeyveci Fidancılık tarafından soğuk iklime uygun anaç olarak Kanza kullanılmaktadır.

Kanza ağaçları birçok hastalığa özellikle de antraknoz gibi hastalıklara karşı doğal olarak dayanıklı bir ağaçtır. Şu ana kadar bahçelerimizde herhangi bir ciddi problemle karşılaşmadık. Çok güçlü bir ağaç yapısına sahiptir ve Merkezi lider budama sistemi ile budanması gereklidir.

Abdurrahman Kuyucu
Abdurrahman KuyucuTropikmeyveci Çiftliği Kurucusu
2004 yılında başlayan Pikan Cevizine ilgisi ,
2010 yılından itibaren Pikan Cevizi fidanı üreticisi, 2014 yılından itibaren ise Antalya -Aksu’daki kendi bahçesinde Pikan Cevizi ve Avokado üreticisi olarak devam etmektedir.