Mahan Amerika’da 1910 lu yıllarda üreticilere sunulmuş bir Pikan Cevizi çeşididir.
Çok büyük, gösterişli meyvelere sahip ve ince kabuklu bir türdür.
Bu kadar olumlu kelimelerden sonra gelelim negatif yönlerine;
Mahan fizyolojik özelliklerinden dolayı, çok nadiren içini tam olarak doldurur. İç doluluğu çok düşüktür ,%50 -53 . 1kg ‘daki meyve adedi ise 65-75 arasındadır. İç randıman birçok türde %58-65 arasındadır.
Mahan günümüzde Amerika’da yetiştiriciler tarafından bahçe tesisinde kullanılmaz. Bunun sebebi biraz önce bahsettiğim gibi içini doldurmaması ve çok geç hasat edilmesidir. Maalesef ülkemizde ise yıllardır bol miktarda dikilmiştir ve dikilmeye de devam edilmektedir. İleriki yıllar boyunca içini doldurmaması nedeniyle üreticiler Mahan ağaçlarını keserek yerine başka türler aşılamaktadır. Bu da zaman ve finansal kayıplara yol açmaktadır. Mahan eğer iç doluluk problemi olmasaydı dünyada en çok yetiştirilen Pikan Cevizi çeşidi olurdu muhtemelen. Maalesef iç doluluk probleminin çözümü yoktur. Olsaydı anavatanı Amerika Birleşik Devletleri nde bilim adamları 100 yıldır mutlaka çözümünü bulurdu. Kendi bahçemizde yaptığım gözleme 6 yaşında ve 10 günde bir salma sulama yapılan , gübrelemesi muntazam bir ortamda dahi içini tam doldurmadı.

Mahan, çok verimli olması ve ağacının çok güçlü olması nedeniyle ıslah çalışmalarında kullanılmış ve birçok yeni Pikan Cevizi çeşidinin geliştirilmesinde çok önemli rol almıştır.

Ebeveyni ‘Mahan’ olan sekiz Pikan Cevizi çeşidi geliştirilmiştir. Bunlar:
Choctaw‘, ‘Kiowa’, ‘Mohawk’, ‘Pawnee‘, ‘Tejas’, ‘Wichita’, ‘Harper’ ve ‘Mahan -Stuart’.
Ayrıca ‘Mahan’ çekirdeklerinden dikilen ve günümüzde de popüler olan ‘Maramec‘ isimli bir çeşit de bulunmaktadır.
Bu çeşitler içinde Tejas, Harper ve Stuart-Mahan vasat özellikleri nedeniyle artık günümüzde kullanılmamaktadır.
Bir videomda sizlere Stuart-Mahan ı tanıtmıştım. Gerçekten muazzam boyuta rağmen içini doldurmayan bir çeşit.
Dünyada Choctaw, Mohawk, Pawnee ve Wichita hâlâ kullanılmaktadır.
Ülkemizde ise bunlardan Choctaw ve Wichita oldukça yaygındır. Pawnee ise son 10 yılda en tercih edilen çeşit olmuştur.
Pawnee fidanları,Tropikmeyveci Pikan Cevizi Fidanlığı tarafından üretilerek 2010 yılından itibaren üreticilere sunulmaya başlamıştır.
Maramec çeşidini ise hem Adana hem Antalya’da başarılı bir şekilde test ettik ve iklimimize adapte olduğunu gördük. Maramec ile ilgili video muza bakabilirsiniz.
Maramec yukarıdaki çeşitler içinde Mahan’a en çok benzeyen Pikan Cevizi çeşididir.
Mahan ile ilgili bizim tavsiyemiz ya geçici ağaç olarak dikilmesi ya da hiç dikilmemesi yönündedir. Mahan ‘ı sadece ticari olmayan, hobi bahçeleri için öneriyoruz.

Abdurrahman Kuyucu
Abdurrahman KuyucuTropikmeyveci Çiftliği Kurucusu
2004 yılında başlayan Pikan Cevizine ilgisi ,
2010 yılından itibaren Pikan Cevizi fidanı üreticisi, 2014 yılından itibaren ise Antalya -Aksu’daki kendi bahçesinde Pikan Cevizi ve Avokado üreticisi olarak devam etmektedir.